Friday, April 19, 2024
Djelatnosti

Dan posvećenog života na Cetinju

2. veljače, na blagdan Isusovog prikazanja u hramu, Katolička crkva slavi Svjetski dan Posvećenog života. Papa Ivan Pavao II godine 1997. proglasio je 2. veljače svjetskim danom redovničkog života.

Ove godine, za Barsku nadbiskupiju, dan posvećenog života je proslavljen u Cetinjskoj zajednici.

Na proslavi su bili prisutni svi redovnici zajedno s nadbiskupom, mons. Rrok Gjonlleshaj i nadbiskupom u miru mons. Zef Gashijem, župnikom Cetinja.

Dan je proživljen u ozračju molitve, klanjanja, svjedočanstva, a posebno zahvalnosti u čijem je središtu bilo euharistijsko slavlje.

Ono što je u našim srcima ostavio poseban utisak bilo je svjedočanstvo života i poziva s. Serafine Šmirmaul, ili kako je sve provincije zovu “Voditeljica”, budući da je godinama služila u odgajanju mladih sestara.

Svaka njezina riječ opisa života bila je duboka poruka i duhovno putovanje u svakodnevnom životu i malenosti. To je milost svetosti svakodnevnog života da, bez upadljivih znakova, živimo poziv s poniznošću i konkretnom svjedočanstvom ljubavi, s istinskim ljudskim i duhovnim vrednotama.

Serafina, svojim nas je svjedočenjem navela da shvatimo da je tijekom svog putovanja doživjela je iskustvo jednog stalnog zagrljaja Kristova križa.

To je bilo svjedočanstvo nade i radosti, svjedočanstvo da je vrijedno dati svoj život za Isusa i brata čovjeka. Naglasila je: “Ljubite bez granica! Opraštajte uvijek!” i kao kći sv. Franje završila je svoje svjedočanstvo molitvom blagoslova sveca mira i dobra.

Na kraju ovog slavlja imali smo bratski AGAPE.