Bistažin

BISTRAŽIN

Župa Bistražina posvećena Kraljice sv. Krunice je najbliža gradu Đakovici. Ona obuhvaća sela: Marmull, Fshaj, Kushavec, Smaq I i II, Ujz, Trrav i Rezin.

Posredstvom tadašnjeg župnika don Milorada Defar, sestre su 3010.1975. godine išle prvi put u Bistražin. One su se brinule o domaćinstvu i pastoralu: držale su katekizam za djecu, vodile crkveno pjevanje i uređivale kuću i crkveni prostor. Godine 2001. sestre su napustile ovu župu do 13.09.2008. kada se ponovno vraćaju i nastavljaju njihovo djelovanje.

Osim domaćinstva sestre predaju vjeronauk u Bistražin i u selu Marmull (od I do IV razreda), vode crkveni zbor, animiraju liturgiju, uređuju crkvu i ostale župne prostorije.

Župa je bogata aktivitetima duhovnog karaktera. Osnovana je družba Blažene Djevice Marije kojoj je svrha zajednička molitva s vjernicima bilo u crkvi bilo po obiteljima. Velika pažnja se posvećuje bolesnicima u župi koji se redovno posjećuju radi podjele sakramenata i pružanja utjehe i podrške.

Svaka djelatnost u župi organizira se i ostvaruje u suradnji s vjernicima, posebno s mladima koji su uvijek spremni da priteknu u pomoć.