Nikšić

NIKŠIĆ

Osnivanju zajednice u Nikšiću doprinio je dr. Cvjetko Popović. Prve sestre su počele obavljati svoju dužnost u Brezoviku 9. Marta 1955. Po dolasku u Brezovik smještene su u prostran stan. Za vrijeme djelovanja u Brezoviku čak su pet puta promijenile stan u krugu bolnice da bi 1962 dobile stan na korištenje u stambenoj zgradi, u blizini bolnice. Finalmente su se pokazale povoljne mogućnosti za gradnju vlastite kuće pored nove Crkve u gradu gdje su se sestre preselile 1981.

Uz redovnu djelatnost u bolnici sestre ove zajednice su i na početku svojeg djelovanja, a i danas, nesebično pružale pomoć i utjehu mještanima okolnih sela i grada. Osim rada u sanatoriju od samog početka dolaska u Brezovik sestre su se aktivno uključile u pastoral župe (katehizirale, pripremale umiruće na sakramente, okupljale i poticale vjernike na vršenje kršćanskih dužnosti, …), pomagale su župnicima, vodile crkveno pjevanje, vršile sakristansku službu, uređivale crkvu, itd.

Od 2005 – 2010. sestre su bile, u ime “Caritasa” Barske nadbiskupije, uključene u projekt “Njega starih osoba” na području općine Nikšić, koji je zaživio još u 6 opština Crne Gore. Pomoć se odnosila na fizičko zbrinjavanje, socijalnu i psihološku pomoć u njihovom okruženju – u kući.

Jedno desetak godina stvorila se mogućnost da se ova zajednica vrati prvoj karizmi Družbe. Naime dio samostana je pretvoren u internat za studentice među kojima je bilo djevojaka raznih vjeroispovijesti. Osim toga dugi niz godina ova je kuća služila za duhovne vježbe sestara a u više navrata tu su živjele i kandidatice radi školovanja.

Raspad bivše Jugoslavije, ratni nemiri i stradanja u neposrednom okruženju odrazili su se neminovno i na pogoršanje opće situacije u Crnoj Gori. Sestrinska kuća u Nikšiću kao i crkva bile su meta agresivnih napada. Nakon tih događaja među sestrama se javila pomisao da se ide iz ovog mjesta. Intervencijom kod državnih vlasti konačno su poduzete mjere zaštite svećenika i sestara. Bila je to jedna jaka oluja nad Nikšićkom zajednicom koja je na sreću prošla.

Danas u bolnici rade 2 sestre, a ostale se bave drugim oblicima apostolata uključujući i vođenje domaćinstva u samostanu.