Stuttgart

STUTTGART – NJEMAČKA

Albanska Katolička Misija u Stuttgartu osnovana je 1984 godine i dana je na brizi franjevcima provincije Bosne Srebrene. U misiji naše sestre počinju djelovanje nakon pet godina. Na poziv prvog misionara p. Hil Kabashi, ofm 25.11.1989. godine prve sestre stižu u Njemačku. One odmah počinju svoj rad u pripremi za Svetu Misu, katehizaciji, vođenju crkvenog pjevanja i posjete bolesnicima i obiteljima ne samo u Stuttgartu nego i u drugim centrima po Njemačkoj kao i u švicarskoj (do 1992.). Najbolja šansa za upoznavanje vjernika jest blagoslov kuća pa to misionari i sestre dobro iskorištavaju. Pripremaju djecu i odrasle za sakramente, organiziraju male priredbe za svetog Nikolu, Božić, Majčin dan, itd.

Danas Albanska Katolička Misija sa sjedištem u Stuttgartu skrbi oko 12.000 vjernika raspršenih po cijeloj Njemačkoj. Djelokrug rada sestara obuhvaća pastoralno djelovanje i kućanstvo. Sestre predaju vjeronauk, vode crkveno pjevanje, organiziraju razne aktivnosti kao susrete s mladima, ženama itd., vode brigu o ministrantima, čitačima, pripremaju predstave za razne prigode. često sudjeluju u zajedničkim Sv. Misama s njemačkim vjernicima kao i onima drugih narodnosti.

Budući da vjernici žive u udaljenim gradovima sestre moraju mnogo putovati, ali se one trude da uvijek budu na raspolaganju vjernika i uz pomoć sredstava za komunikaciju.