Saturday, April 27, 2024

Petrovac

PETROVAC

Administrator Kotorske biskupije, mons. Gracija Ivanović, ponudio je župsku kuću u Petrovcu, sestrama naše Provincije na Cetinju. Da bi Provincija prihvatila ponudu najviše se zauzeo tadašnji župnik iz Donje Lastve, don Đuro Papić, rođen u Petrovcu, a u to vrijeme izvanredni ispovjednik naših sestara na Cetinju.

Sestre su (31.III.1966.g.) ponuđenu kuću, bolje reći ruševinu, proširile i preuredile na svoj trošak. Kuća se nalazi uz župsku crkvu Sv. Vida i spojena je zajedničkim zidom. Kada su radovi privedeni kraju, sestre su došle za stalno u Petrovcu 11.07.1966. godine.

Već tada je Petrovac bio privlačno turističko mjesto, rijetko naseljeno s nekoliko hotela i kamp odmarališta. Stanovništvo je većinom pravoslavno, katolika je vrlo malo, pastoralno povjereni župniku Sutomore, a kasnije župniku Budve.

Prvotni cilj i svrha kuće u Petrovcu, bio je stalna prisutnost časnih sestara, odnosno Katoličke Crkve u tom mjestu, koji se kao lijepo turističko mjesto sve više naseljavao. U drugom planu, kuća već lijepo uređena, služila je ljeti za odmor sestrama iz Graz-a i Slovenije. Isto tako mogli su provesti odmor i svećenici, dobročinitelji, kao i ostali gosti koje su sestre poznavali a i rodbina sestara.

Dva zemljotresa koji su zahvatili Crnogorsko primorje 7. 08. i 8.12.1966. godine teško su oštetili kuću i crkvu tako da nisu bile za upotrebu. Sestre su nakon tako oštećene kuće, spavale neko vrijeme pod šatorom u dvorištu, a zatim kod vjernika Slavka Sabljića, sve dok se kuća nije potpuno renovirala, a u međuvremenu bila je podignuta i montažna kuća kao jednosoban stan. Već 1967. kuća je uglavnom popravljena i primljene su na kućnu njegu prve dvije starice, a 1968. i crkva. 15.04.1979. jedan jaki zemljotres srušio je do temelja i kuću i crkvu. U to vrijeme su u Petrovcu bile tri sestre, jedna kandidatica i još 6 starih osoba. Tom prigodom su stradale dvije starice a ostale su prevezene u Cetinjsku bolnicu. 1983. godine dovršena je gradnja nove kuće, a već iste godine su primljene na njegu prve starice, a 1986. godine napravljena je i blagoslovljena nova crkva.

Kako prvih godina tako i danas sestre održavaju crkvu, njeguju starice – prve godine samo dvije a zadnjih godina 10 do 15. Sestre pružaju svoju pomoć i starim i bolesnim osobama i u gradu. Osim toga, kuća u Petrovcu i dalje služi za odmor u ljetnoj sezoni.