Friday, May 10, 2024
Djelatnosti

50. obljetnica osnivanja Crnogorske Provincije

“Laudato si’, mi’ Signore” – Hvaljen budi Gospodine moj! je pjesma hvale koju smo mi, sestre franjevke Bezgrešnog Začeća Crnogorske Provincije, uzdigle Bogu na proslavi 50. obljetnice osnivanja naše Provincije.

U subotu 3. Oktobra, u crkvi sv. Antuna na Cetinju, obilježen je ovaj događaj u prisustvu velikog broja sestara koje su tom prigodom došle iz raznih mjesta u kojima žive i djeluju. Nazočili su također i 4 biskupa (mons. Zef Gashi, barski nadbiskup koji je i predvodio misno slavlje; mons. Ilija Janjić, kotorski biskup; mons. Dode Gjergji, kosovski biskup; mons Lucjan Avgustini, biskup Sape -Albanija), velik broj svećenika i redovnika te ostali vjernici i gosti.

Nakon višednevnih priprema slavlje je kulminiralo na sam dan obljetnice kada su prisutni, uz prigodni program, mogli okusiti početke ovog Božjeg djela koje traje već pedeset godina. Okupljenima se obratila provincijska predstojnica s. Lidia Kqira. Ona je naglasila da “pedeset godina nije samo prošlost i današnji dan vjerni zapis proslave pedesetog rođendana Provincije, nego su u njemu utisnuti duh i srce, događaji i zbivanja, imena i brojke; u njemu je progovorila povijest sadašnjosti kroz riječi i život prvih sestara i svih nas koji smo ih naslijedile. Ta ljubav je pisala povijest Provincije. Ljubav je dala pečat jednom razdoblju i ovom mjestu”.

Na ovo je osvrnuo pogled i mons. Gashi za vrijeme propovijedi. Sestre su dale “izvanredno svjedočanstvo vjere i humanosti na ovim našim prostorima svim ljudima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, a što doprinosi stvaranju atmosfere suživota među ljudima, djecom Božjom” – rekao je biskup.

Nakon Svete mise slavlje je nastavljeno u restoranu Konak na zajedničkom ručku.

Ova nam je proslava bila prilika da sa zahvalnošću pogledamo na primljene milosti kroz pedeset godina i da jačom vjerom upremo pogled u budućnost. Ako smo još uvijek ovdje, znači da smo pozvane da i dalje ljubimo i darujemo se u ovom mjestu i za ove ljude.