Friday, May 10, 2024
Djelatnosti

Početak nove školske godine - Prizren

Dana 29.08.2016. godine osnovna škola “Loyola” u Prizrenu, otvorila je vrata za početak nove školske godine 2016-2017.

Ova zgrada koja je nekad bila za gimnazijalce sada se pretvorila u prijatan ambijent za učenike osnovne škole.

Samo sada se može jasno vidjeti koliko je bilo potrebno za osnovnu školu jedan takav poseban ambijent kao što je ova nova škola.

Porastom broja djece porastao je i broj personela koji čini školu bogatijom.

Neka ova škola bude uspješna i nek se Božji blagoslov prenosi na svakog čovjeka koji će stupati u kontakt s ovom školom.

Konvikt u početku školske godine 2016-2017

Ovo nije samo početak jedne školske godine, nego je otvaranje jedne nove faze koja donosi nove stvari, nove ljude posebno u konvikt Loyole.

Neočekivani događaji i mnoštvo organizacija pomoć su za učenike koji su u konviktu da da podnose život u konviktu kao jedan kapitul života.

Ovaj početak škole je poseban jer je počeo simbolom ljubavi i dostojanstva, sa svetom Majkom Terezijom.

U nedelju, 04.09 –na dan proglašenja Majke Terezije svetom, slavljena je Sveta Misa s učenicima škole “Loyola”. Za vrijeme propovijedi P. Shtjefen Dodes je naglasio primjer Majke Terezije koja treba biti model za sve nas. Na kraju mise svi prisutni učenici su primili blagoslov po položenju ruku svećenika na glavama svakog od njih za jednu što uspješniju školsku godinu.

Na čast proglašenja Majke Terezije svetom učenici su pripremili jedan program u kojem su obuhvatili život svetice (pjesme, recitali, tid.). Svi smo ostali oduševljeni od njene velikodušnosti. U mraku smo promatrali njen portret koji je izgledao kao da obasjava tamu i širi ljubav prema svima.