Friday, May 3, 2024
Djelatnosti

DUHOVNE VJEŽBE I SLAVLJE U DOBROTI

28.04. Početak 1. ovogodišnjih duh. vježbi u našoj kući, voditelj je bio p. Pejo Petar Janjić – karmeličanin iz Austrije, inače magister novaka. Sudjelovale su 32 sestre. Zbog ograničenosti prostora, nekoliko je sestara spavalo u našoj kući u Ljuti . Dan ranije došle su 4 sestre iz Zagreba i 4 iz Krškog.

Tema duh. vježbi bila je: SLIJEDITI KRISTA SVIJETLO SVIJETA. Razmatrali smo o otajstvima Kristova života i o najznačajnijim biblijskim likovima, koji sun nam  uzor i pomoć u našem nasledovanja Krista čistog, siromašnog i poslušnog u svijetlu Isusovog zemaljskog života i Njegovog temeljnog opredeljenja za Kraljestvo Božje, te biblijskih likova ( Marija, Abraham, Mojsije, Ilija, žene u Lukovom Evanđelju, Ivan apostol, konteplativac ljubavi ). Bili smo pozvani provjeriti i preispitati svoje odluke i izbore, svoje stavove, te ih uskladiti sa voljom Božjom.

Cilj svakih pa i ovih duhovnih viježbi USPETI SE NA TABOR, boraviti u društvu Spasiteljevu, dati se prosvijetliti, preobraziti se od Njega, te sići u svoju svakodnevnicu, osnaženi Njegovim svijetlom, Njegovim duhom.

Duhovne  vježbe su završile 05.05. sa jutarnjom i svetom misom i obnovom zavjeta .

Pošto je nedelja bila je u župskoj crkvi sv. Eustahija svečana sv. Misa u 10 sati i proslava 50. obljetnice redovničkih zavjeta naših sestara : s. Elizabete Ramaj, s. Tihomire Kustura i s. Karmeline Penić.

Misno slavlje predvodio je Mons Ilija Janjić u koncelebraciji sa našim župnikom don Pavom i voditeljem duh, viježbi p. P. Janjić. Pjevao je zbor naših sestara. Za tu prigodu došlo je priličan broj rodbine naših svečarica ss. Elizabete i Tihomire. Biskup je u svojoj propovijedi uz čestitke naglasio kolike su milosti primile kad se sabere sve dane u proteklih 50 godina.

Nakon propovjedi, svečarice su zajedno izrekle formula obnove zavjeta i dobile zlatni prsten iz ruku provincijelne predstojnice s. Lidije Kqira.

Poslije svete mise slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom u našem samostanu, gdje se okupilo oko 80 osoba: biskup Ilija Janjić, voditelj duh. Vježbi većina svećenika kotorske biskupije, rodbina s. Elizabete i s. Tihomire, sestre koje su obavljale duh. vježbe i dosta iz drugih naših zajednica.

 Zahvalne smo prije svega dragom Bogu za ovaj dan. To nije radost samo za naše sestre svečarice, to je radost za sve nas, za cijelu našu zajednicu – za cijelu našu Provinciju, za cijelu Crkvu. To nam je naglasio i biskup Ilija čestitajući svečaricama.

 Na kraju je uputila svoju riječ provincijalna predstojnica s. Lidija, čestitala je svečaricama, zahvalila Bogu za njihov život , ustrajnost i doprinos za dobro svoje zajednice na svojim mjestima gdje ih je Božja providnost postavila, a mi sve skupa pridružujemo se čestitkama i želimo im dobro zdravlje da mogu još puno dobra učiniti koliko im je to moguće svojom molitvom za svetu Crkvu i našu Provinciju.