Friday, May 3, 2024
Djelatnosti

50. obljetnica djelovanja naših sestara na Kosovu

Zahvaljujemo Bogu na ovom zlatnom jubileju 50. obljetnice Sestara franjevki Bezgrešnog začeća na Kosovu.

Ovaj polustoljetni hod sestara ovim krajevima još jednom dokazuje kako je lijepo dopustiti da nas vodi evanđeoski duh i duh karizme utemeljiteljice naše Kongregacije, Božje službenice Antonije Franciske Lampela, da budemo otvorene Crkvi gdje god smo joj potrebne.

Proslave ovog jubileja započele su devetnicom po raznim mjestima u kojima sestre služe ili su služile.

  1. juli – Capars
    28. juli – Sallagrazhd
    29. juli – Shpenadi
    30. juli – Srbica
    31. juli – Trepetica
    1. kolovoza – Smaq
    2.- 4. kolovoza – Velezha

Da bismo nastavile onda s vrhuncem ove proslave, 5. kolovoza.

U 17,30 sati bila je promocija knjige „50 GODINA SVJEDOČANSTVA“ koju je napisala s. Shpresa Kabashi. Ova knjiga govori nam o značenju i podrijetlu redovničkog života, nastavlja s predstavljanjem karizme naše utemeljiteljice, osnivanjem Kongregacije u Grazu, Austrija, te njenog rasta i razvoja u provincijama i regijama.

Veći dio knjige navodi događaje, okolnosti, razgovore, aktivnosti, iskustva i svjedočenja o životu sestara tokom ovih 50 godina služenja na Kosovu. Promociju ove knjige imala je s. Ollga Dulaj.

Fra Anton Nua nastavio je s predstavljanjem aktivnosti sestara na Kosovu.
da bismo nastavili s vrhuncem današnjeg dana, svetom misom koju je predvodio mons. Dodë Gjergji, uz nazočnost mons. Zefa Gashija, mons. Hila Kabashija i mons. Roka Gjonlleshaja. Prisustvovao je veliki broj svećenika, redovnika iz različitih dijelova Kosova.
Ovom slavlju su prisustvovale i s. Petra Rosenberger, generalnia predstojnica,
s. Loreta Lekaj, generalna vikarica, s. Anna Rautar, generalna tajnica, s. Hermina Nemšak, odgovorna za slovenski vikarijat, kao i mnoge sestre, rodom iz župe Velezha i druge koje su došle iz Crne Gore, Albanije i Kosova.

Na kraju mise s. Lidia Kqira pozdravila je i zahvalila svim prisutnima.
Nije zaboravila spomenuti trud i žrtve prvih sestara koje su dolazile i služile u ovoj župi i mnogim župama na Kosovu. (Sestre su započele svoju djelatnost u Velesu, 18. rujna 1969. na zahtjev tadašnjeg veleškog župnika Don Damjana Kurtija).

Dan je završen bratskom večerom i kratkim programom koji su pripremile sestre i mladi iz župe.
Zahvaljujući Gospodinu na ovom daru, molimo ga da svojom svjetlošću i mudrošću vodi naše korake kako bismo uvijek i svugdje bili svjedoci radosti evanđelja.

« of 2 »