Friday, May 3, 2024
Djelatnosti

Dan posvećenog života

2. veljače Crkva slavi Prikazanje Isusa u hramu. Ovaj je dan posvećen redovničkom životu. Dan je to u kojem bismo trebali zahvaliti Gospodinu za sve posvećene osobe u Crkvi i moliti se za nova zvanja.

U Barskoj nadbiskupiji Dan posvećenog života je proslavljen u provincijskoj kući Sestara franjevki Bezgrešnog začeća na Cetinju. Prisutni na ovom slavlju bili su mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup ove nadbiskupije, mons. Zef Gashi, redovnici i redovnici kao i svećenici. Iz naše provincije prisutna je bila s. Lidija i puno naših sestara koje djeluju u Crnoj Gori. Susret je započeo u 9,30 sati predavanjem P. Frano Dušaja ofm, “Uđite kroz uska vrata” (Mt 7,13-15).

Zatim je nastavljeno s razmjenom mišljenja. U 12,00 sati slavljena je sveta misa: nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, u koordinaciji s biskupom Zefom Gashijem, P. Paškom Gojčajem, P. Mikelom Pllumijem i don Simonom Filipajem predvodio je misu na albanskom jeziku u crkvi, dok je misu na hrvatskom jeziku predvodio P. Frano Dušaj u koordinaciji s don Ivanom, župnikom u Nikšiću.

Mons. Rrok u svojoj je propovijedi naglasio: “Ovaj se blagdan naziva susretom. To je susret sa Šimunom i proročicom Anom, tj. susret između dobrote i milosti Božje dane po djetetu, Isusu, i susret Isusa s izabranim narodom u osobi Šimona i Ane. Josip, poslušan Gospodinu i Zakonu, dolazi u hram, dovodi Isusa u hram jer želi ispuniti Zakon. Josipova i Marijina poslušnost Zakonu, njihovo siromaštvo i Marijino djevičanstvo, upravo su ti elementi koje svaka Bogu posvećena osoba treba usvojiti: poslušnost, siromaštvo i čistoću. Imati jedinstvenu ljubav prema Bogu: ovo je djevičanstvo. Imati jedinstveno bogatstvo u Bogu: to je siromaštvo i imati jedinstvenu snagu u Božjoj volji: to je posluh. Posvećeni život također mora imati mudrost s kojom pokazujemo lice Gospodinovo. Tražimo Njegove znakove i Njegovu volju”.

Nakon mise uslijedilo je polusatno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a potom je pripremljen zajednički bratski ručak.