Saturday, April 27, 2024
Djelatnosti

PROSLAVE U KOLOVOZU 2020.

Od 16. do 23. kolovoza 2020. u zajednici sestara u Hot i Ri održan je drugi turnus duhovnih vježbi za sestre naše provincije. Za razliku od prvog turnusa koji se održao u Skadru prvog tjedna srpnja, kada su granice bile zatvorene zbog pandemije, na ovim duhovnim vježbama, mogla je sudjelovati provincijska predstojnica s. Lidia Kqira i sestre iz Crne Gore zajedno sa onima s Kosova i iz Albanije. Duhovne vježbe vodio je albanski svećenik don Pavlin Zefi, sdb, koji nam je pomogao produbiti se i meditirati o Marijinu pozivu, služenju, njezinom rastu u vjeri i potpunom predanju Božjoj volji.

Prijem u novicijat

  1. kolovoza, šestog dana duhovnih vježbi, u privatnoj svečanosti, u sestarskoj kapeli, s. Lidia je primila u novicijat, za dvije godine, postulanticu Gabriellu Kqira, koja se odlučila zvati s. Pija. Na ovoj su ceremoniji, osim sestara iz zajednice i duhovnih vježbi, bili prisutni i don Pavlin Zefi, voditelj vježbi i don Leonardo Falco, duhovni otac sestre Pije. U svom pozdravnom govoru, s. Lidia je, između ostalog, rekla: „Sretnim srcem zahvaljujem Bogu na daru poziva s. Pije. Draga novakinjo, neka te u tvom životu vode riječi svetoga Pavla. Da više ne živiš za sebe, već za Onoga koji je umro i uskrsnuo za nas. Želim ti mudrost Božju da u tvojem životu ne nedostaje jednostavnosti, poniznosti i ljubavi. Čuvaj svoj poziv, zalijevaj ga ljubaznošću i predanošću i budi budna u trenucima kada Bog kuca u tvoje srce”. S. Lidia se potom zahvalila s. Marijani koja je Gabriellu vodila za vrijeme kandidature i postulata. Posebna zahvala pripala je dosadašnjoj učiteljici novakinja, s. Loreti, sada generalna zamjenica, koja je ovaj zadatak izvršila s puno ljubavi i predanosti. “Prvo je svojim životom svjedočila ono što je podučavala”, naglasila je.

Također je zahvalila s. Andreju, učiteljicu novakinja, koja je prihvatila ovaj zadatak s velikom odgovornošću. Na kraju ove ceremonije, sestre su čestitale i podijelile radost sa mladom novakinjom.

Obnova zavjeta

U nedjelju, 23. kolovoza, također u sestarskoj kapeli u Hot i Ri, za vrijeme svečane mise koju je slavio don Pavlini, imali još dvije prilike radosti. U rukama provincijske predstojnice, s. Lidije, obnovile su zavjete s. Rita Ranzi i s. Bergita Bardhoku. Sestrama čestitamo njihovo privremeno zavjetovanje da poput Marije postignu vječni “Da” u službi Bogu i ljudima.

Proslava 25. godišnjice redovničkih zavjeta

Za vrijeme iste svečane mise, ovih šest naših sestara proslavilo je 25. obljetnicu redovničkih zavjeta: s. Shpresa, s. Flora, s. Prena, s. Leonita, s. Zoja i s. Viktorina.

  1. Lidija je svoj pozdrav započela riječima svetog Franje: “Bog mi je dao braću” – Bog nam je dao sestre. Drage sestre, vi slavite, danas je dan radosti za vas i za cijelu provinciju. Hvala vam na vašem darivanju, služenju i radosti. Božji putovi nisu laki, pa se oni koji ih slijede često osjećaju napuštenima, neshvaćenima … ali u knjizi Sirahovoj nalazimo pravu pouku: „Sine, ako ćeš služiti Bogu, nemoj se iznenaditi u vrijeme nevolje …, prihvatite sve što vam se dogodi, budite strpljivi u svojoj poniznosti “(Sir 2,2-4). Želim da vaša srca budu spremna i u budućnosti, da poput Marije mogu prihvatiti ono što se čini nemogućim. Neka Bog nastavi djelo započeto u vama i prati vas na putu vašeg života. Iskrene čestitke uputila vam je i vrhovna predstojnica, s. Petra koja je imala veliku želju biti ovdje prisutna zajedno sa s. Loretom, ali to je postalo nemoguće zbog situacije s virusom. Čestitamo s. Loreti 25. godišnjicu zavjeta koju će proslaviti zajedno sa sestrama u Grazu, ali i mi ćemo biti duhovno povezane s njima. Neka nas sve prati Djevica Marija! “ Nakon euharistijskog slavlja služen je zajednički ručak gdje je vladala sestrinska i svečana atmosfera uz pjesme i čestitke za sestre.

Vječni zavjeti

U ponedjeljak, 24. kolovoza, u katedrali “Sv. Nikola” u Lezh, u rukama provincijske predstojnice s. Lidije Kqira, položile su vječne zavjete s. Vera Preqi i s. Elizabeta Markprekaj. Svetu misu predvodio je mjesni biskup mons. Ottavio Vitale u koncelebraciji s mnogim drugim svećenicima koji su za ovu priliku došli iz Albanije i s Kosova. Pored velikog broja naših sestara, bilo je i nekih sestara iz drugih zajednica, članova obitelji i gostiju zavjetovanih sestara, kao i nekoliko vjernika. Bilo je to doista svečano slavlje koje su pripremile naše sestre iz Lezha u suradnji s upraviteljem Katedrale. Biskup Vitale, nakon što je pozdravio provincijsku predstojnicu i nazočne, u homiliji je naglasio: „Ovo je trenutak radosti koji pogađa ne samo ove dvije sestre koje polažu zavjete nego i sve nas. Zapravo ona koja slavi je Crkva za dar koji joj je Bog dao, ali prije svega je Bog onaj koji se raduje jer je odabrao ove dvije sestre za svoju službu. Danas se obvezujete da ćete se zauvijek posvetiti Bogu bez rezerve. Hvala Bogu na ovom izvanrednom i potpuno besplatnom daru. Neka vam Marija pomogne da budete vjerne zaručnice njezinu Sinu!” Na kraju euharistijskog slavlja s. Lidija je također održala pozdravni govor gdje se zahvalila biskupu Vitale na predvođenju mise i obreda zavjetovanja. Zahvalila se i svećenicima i svim nazočnima koji su došli za tu priliku. Potom je čestitala novozavjetovanim sestrama i obratila im se s nekoliko riječi posluživši se riječima svete Klare: „Među mnogim dobročinstvima koje primamo od našeg Darovatelja, zahvalimo Ocu slave na ‘Da’ našega poziva. Što je veći, to više pohvale zaslužuje. Uvijek budite miljenice Božje i pazite na ono što ste obećali. Neka On uvijek bude s vama, a vi ostanite s njim! ” Obraćajući se skupu, završila je govor riječima: “Usvojimo riječi svete Terezije iz Kalkute” da činimo male stvari s velikom ljubavlju “i neka nikada nam ne nedostaje hrabrosti mučeništva u našem svakodnevnom životu, sljedeći stope albanskih mučenika”. Nakon euharistijskog slavlja, slavlje se nastavilo zajedničkom večerom za sve uzvanike. Neka radost i sreća ovog trenutka uvijek prate sestre u njihovom Bogu posvećenom životu!

 

« of 3 »