Saturday, May 4, 2024
Djelatnosti

PROSLAVA XIX. PROVINCIJALNOG KAPITULA

CRNOGORSKA PROVINCIJA

U vjernom nasljedovanju Isusa Krista, ustrajno oživjeti svoj identitet i karizmuˮ

To je bila tema koja nas je vodila, tijekom ovog zadnjeg tjedna lipnja, dok smo slavili XIX. Provincijski kapitul u našoj zajednici u Skadru.

Nakon intenzivne pripreme od nekoliko mjeseci, molitvom i ne samo, u nedjelju ujutro, 25. lipnja, monsinjor Angelo Massafra, nadbiskup Skadar-Pultija, slavio je Svetu misu i blagoslovio otvaranje rada Kapitula.

Za ovaj važan događaj za našu Provinciju bile su nazočne: Generalna predstojnica s. Petra Rosenberger, njena Zamjenica s. Loreta Lekaj te Generalna savjetnica s. Hana Kqira.

Prema našem pravilniku na Kapitulu su mogle sudjelovati 34 sestre delegatkinje.

Praćene brojnim molitvama naših poznanika kao i naših sestara iz cijele Kongregacije, imale smo milost da ovih dana euharistiju predvode naša braća franjevci, s izuzetkom svetkovine sv. Petra i Pavla, kada je misu slavio apostolski nuncij u Albaniji, monsinjor Luigi Bonazzi.

Ovaj Redovni kapitul, koji je radni i izborni, odvijao se u tri faze:

Predstavljanje četverogodišnjih izvješća bilo duhovne formacije bilo djelovanja sestara Provincije, kao analiza obavljenog rada i poteškoća s kojima se susreću u vršenju našega poslanja.

Izbor nove provincijalke i savjetnica

Sestra Ollga Dulaj, rođena u Zjum, Kosovo, 16. srpnja 1971., s 27 godina redovničkog života, izabrana je da vodi Crnogorsku provinciju sljedeće četiri godine. Studij: pri kraju je doktorata u moralu.

Sestra Ollga ima za prvu savjetnicu s. Lidiju, koja je osam godina s velikim žarom i ljubavlju vodila i služila Provinciji.

Na ovom četverogodišnjem putovanju sestri Ollgi će pomagati još tri savjetnice: s. Hanë Rushaj, s. Andrea Dashi i s. Kristijana Thaqi.

Sestri Ollgi želimo Božji blagoslov i njegovu mudrost!

Treća faza rada Kapitula bila je usredotočena na današnjim potrebama Crkve i brojnim izazovima koji se predstavljaju za budućnost.

Zahvaljujemo Bogu za milosti koje nam daje i čudesa koja čini u našem životu te zahvaljujemo svima koji su nas pratili molitvom prije i za vrijeme Kapitula.