Sunday, May 5, 2024
Djelatnosti

Proslava redovničkih zavjeta – Skadar, august 2022.

U prvom tjednu kolovoza zahvaljivale smo Bogu i zajedno smo proslavile zavjetovanje nekih naših sestara:

s. Pia Kqira, položila je prve redovničke zavjete tijekom euharistijskog slavlja koje je predvodio don Gino Martucci SDB, u zajednici sestara u Skadru. Pozdravljajući je, provincijska predstojnica s. Ollga Dulaj čestitala joj je: „Sestro Pia, Bog ti dao milost postojanosti i vjernosti u ljubavi Isusa Krista koji te je pozvao. Nikad ne skidaj pogled s Njega.”

s. Rita Ranzi, obnovila je zavjete tijekom istog euharistijskog slavlja. S. Ollga ju je pozdravila riječima: „Pratimo je molitvama u njezinu hodu nasljedovanja Isusa Krista. S. Rita neka Bog bude tvoja pomoć“.

s. Anamarija Mataj položila je vječne zavjete, u svečanom misnom slavlju koje je predvodio skadarski nadbiskup monsinjor Angelo Massafra OFM, u crkvi sv. Franje u Skadru, u koncelebraciji s još nekoliko svećenika. Za ovu prigodu bila je prisutna generalna zamjenica s. Loreta Lekaj koju je delegirala s. Petra, kao i brojne sestre Provincije, rodbina svečarice i vjernici. U pozdravnom govoru s. Ollga je između ostalog rekla: „S radošću u srcu klanjamo se pred Bogom s neizmjernom zahvalnošću za dar života i redovničko zavjetovanje s. Anamarije. Zahvaljujem njezinim roditeljima što su dali najdragocjeniji dar Kristu i zajednici sestara franjevki. Draga s. Anamarija, slavimo Boga za život koji ti je dao i sačuvao ti ga a danas si obećala da ćeš se potpuno predati Njemu. Čestitam ti na tvojoj evanđeoskoj hrabrosti. Podržavamo te molitvom i svjedočanstvom tijekom našeg putovanja u nebeski Jeruzalem. Neka te Bezgrješna Gospa štiti i vodi svojom majčinskom rukom“.

25-ta godišnjica redovničkih zavjeta

s. Bore Marki, s. Hana Kqira, s. Neta Domgjoni, s. Teuta Spaqi,

s. Vitore Rushaj, s. Hanë Rushaj i s. Lirije Nilaj.

U nastavku donosimo doživljaj s. Lirije o ovome slavlju

“Otvorite mi vrata pravde, želim ući i slaviti Boga!” Tako je započeo pozdravni govor provincijalne poglavarice s. Ollge, povodom 25. obljetnice našeg zavjetovanja Bogu. „Broj 7 u Bibliji pokazuje savršenstvo, sjećamo se Otkrivenja, sedam crkava, sedam pečata, sedam zvijezda, sedam anđela, sedam darova Duha Svetoga, sedam sakramenata. Ušli smo u ovaj hram da zahvalimo Bogu za njihovu izdržljivost”.

Da, ovaj dan je dan zahvale i klicanja jer nas sedam sestara Provincije zajedno slavimo srebrni jubilej. Naš put je bio drugačiji, ali usmjeren prema istom cilju; naša služba je bila drugačija, ali usmjerena prema istoj osobi, čovjeku. Bilo je ubrzanja koraka i usporavanja, ali to je bila ista referentna točka, polazak od Krista i prema Kristu. Proveli smo vedre i maglovite dane, sunčane dane i olujne dane, 25 godina je prošlo i danas nam je korak zastao pred hramom, duboko udahnemo i zadržimo nekoliko trenutaka. Danas je dan razmišljanja o našem hodu u redovništvu, ali i osvrtanja na naša trčanja, ozljede i padove. U svakom padu vidimo tvoju nevidljivu ruku, Gospodine, čak u nekim slučajevima nismo mogle ni zamisliti da moramo ići tim stazama. Danas promatramo pažljivo prošlost i s nadom budućnost. Razmišljamo o daru života, još jednom pune svijesti i radosti potvrđujemo predanje života Crkvi i zajednici. Bog nam je dao život i danas mu ga vraćamo plodnijim, jer su, plodove milosti koje nam je dao tijekom putovanja, uživali ljudi kojima smo služili. Bog je blagoslovio našu nakanu, naše darivanje i našu ljubav. Iako još uvijek u sebi čuvamo svoje ljudska ograničenja, dao si nam razloga za radost i utjehu u našem plemenitom poslanju. Porasle smo u vjeri i samopouzdanju. I mi smo imale koristi, postale smo „ljudskije“.

Danas je novo okruženje, otvara se novo poglavlje našeg života. Gledamo prema Jeruzalemu, prema križu, koji je naš put i naše svjetlo na ovome putu. Također, svoj pogled usmjeravamo u znak zahvalnosti našim obiteljima koje su nas odgajale vrijednostima i primjerom života, svjedočenjem i odricanjem u vrijeme komunizma i neimaštine.

Zahvaljujemo našim nadređenima koji su nas pratili; njihove molitve, savjeti i pouke, osobito prvih sestara koje su došle u Albaniju, neprocjenjivi su biseri u našem sjećanju. Božja odredba i njihove molitve bile su inicijativa za dolazak u ovu mučeničku zemlju. Svjesnije smo svoje misije i karizme, ali još odlučnije tražiti istinu u našim srcima, naše priče su usmjerene prema budućnosti, molimo vas za podršku i pomoć, drage sestre, jer želimo biti do kraja života hram, zajednica i ljubav.

                                                                                                         Zahvalna s. Lirije Nilaj