Friday, May 3, 2024
Djelatnosti

Odgojiti jednu djevojku znači odgojiti jednu obitelj! (Majka Franciska Antonia Lampel)

16. Septembar označio je jedan poseban dan u cijeloj Albaniji a isto tako je to bio poseban dan i za nas, „Prvi dan škole“. Ovaj datum se poklopio jako dobro sa blagdanom našeg sela „Sveta Eufemija“; bio je dan slavlja za školu i za selo. Lijep je to dan da se počne nova školska godina sa Svetom misom i blagoslovom iz mjesnog svetišta. Nakon ovog datuma dešavali su se mnogi važni događaji u našoj školi. Jedan od najbitnijih bio je posjet naših prijatelja iz Švicarske Andreas Kieninger, Stefano i s. Lidije Kqira (Provincijska predstojnica), koji se neprestano brinu da nam pomognu u odgoju djece preko financijske pomoći koju nam pružaju.

Jedna afrička izreka kaže: „Da bi se odgojilo jedno dijete treba da se angažira cijelo selo!“ a riječ „Odgoj“ dolazi iz latinske riječi „Educare“ što znači izvući van ono što je unutra.

Ali zašto je tako potreban odgoj?

Evo nekoliko razloga:

1. Isus kaže: – Pustite dječicu da dođu k meni jer je njihovo kraljevstvo nebesko. Uistinu vam kažem ako ne postanete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje. Najveći u kraljevstvu Božjem bit će kao dijete.

2. Da vidimo svakog čovjeka kao posebnog. Mi učimo od djece da vidimo druge kao posebne i neponovljive osobe iz njihovih čistih oči. Mi odrasli zbog mnogih stvari koje činimo u svakidašnjici ne vidimo više stvarnost onako čistu kako ju vide djeca.

3. Da bismo bili sretni. Djeca su eksperti u učenju kako biti sretan. Ona su specijalisti u zaboravljanju negativnih stvari pomoću čistoće njihova duha. Ona su sretna takoreći kroz cijelu godinu. Mi smo tu da sačuvamo ovu čistoću koju je Bog stavio duboko u njihova srca.

4. Da volimo druge bez da očekujemo ništa zauzvrat. Ona nas uče da mi volimo druge bez da očekujemo da nas i drugi vole. Djeca su kao sunce koje nas zrači a ne očekuje od nas da mu to uzvratimo. Samo nam se približavaju i svi smo zadovoljni.

5. Uče nas da praštamo. Djeca se ljute ali nakon jedne minute zaboravljaju sve. Opraštaju i zaboravljaju lako. Opraštanje je odgovor koji nam djeca daju u njihovim čudesnim snovima od kojih shvatimo da iz nečega što je uništeno gradi se ponovno cjelina. Ono što je nečisto postalo je ponovno čisto.

6. Mi učimo od djece da ne gudimo hrabrost i da imamo velike snove. Ona nas uče da ne trebamo postavljati sebi granice. Mnogi ljudi ograničavaju sebe u njihovim snovima. Djeca idu tako daleko sa svojim snovima da vjeruju da: Ono što čovjek vjeruje to i ostvaruje.

7. Nemojmo biti zabrinuti za sutrašnjicu. Djeca su veliki učitelji kako trebamo živjeti danas bez da brinemo o budućnosti. Zašto da brinemo o sutrašnjici kad ona nije u našim rukama? Ona žive trenutak.

Budimo uz njih i umjesto da ih mi poučimo, neka mi učimo od njih koji su budućnost naše zemlje.

Završavam jednom molitvom:

Hvala ti Gospodine za mogućnost koju si nam dao kad si nam povjerio ova stvorenja tako lijepa i tako osjetljiva. Daruj nam milost da ih sačuvamo čistima i dostojnima da te slave svojim životom. Amen!