Saturday, May 4, 2024
Djelatnosti

SVETI FRANJO ASIŠKI - ŽIVOT, POZIV I POSLANJE

Od 11-13. listopada u zajednici sestara u Hot i Ri, održan je Seminar za predstojnice i odgajateljice na temu: “Sveti Franjo Asiški – život, poziv i poslanje”, dok je 14. oktobra na Cetinju održan seminar za sve sestre u Provinciji.

Seminare je vodila s. Ivanka Mihajlović, jedna od sestara kongregacije koja je nastala iz naše kongregacije, s kojom častimo istu utemeljiteljicu: majku Francisku.

Ivanka je, izrazivši zadovoljstvo jer se nalazi među nama, iznijela jedno šire objašnjenje o Franjinu životu i njegovoj sličnosti s Kristom. Predavanja su bila intenzivna tijekom tri dana, ali mi ćemo naglasiti samo nekoliko izraza od onoga što je sestra Ivanka, s puno kompetencije i nježnosti, prenijela na nas.

„Franjevačka duhovnost stavlja Krista u središte. Slijediti Isusa kroz Franju i naših konstitucija. Franjo je osjetio Kristovu prisutnost u svom životu, pa je bio pouzdan svjedok. Budući da je bio ponizan i malen, postao je veliki svetac. Zato i majka Franciska traži od nas da budemo malene i ponizne.

Tri su važna trenutka u Franjinom životu: Sveti Damjan, Porcijunkula i Laverna.

U svetom Damjanu Franjo pita križ: “Gospodine, što želiš da učinim?”

Upitajmo se i mi: što tražimo, što želimo danas kao franjevke?

Franjo se obratio slušajući svakodnevno Božju riječ. On nas uči da i mi možemo postići obraćenje   kroz tri zavjeta:

Siromaštvo: nije u tome da li imam ili ne materijalne stvari; istinsko siromaštvo leži u poniznosti i spremnosti vršenja Božje volje.

Čistoća: isprazniti srce od uvreda i stvari koje nas ometaju i dopustiti da ga Riječ Božja ispuni.

Posluh: nije samo u prihvaćanju premještaja s jednog mjesta na drugo, nego moj stav prema zajednici i odnos prema njoj. Koliko sam osjetljiva na potrebe drugih.

Pazimo čime hranimo dušu. Prije nego s ljudima razgovaramo o Bogu, razgovarajmo s Bogom i tako možemo biti svjedoci kako nas uči sveti Franjo.

Zahvalne smo s. Ivanki zbog tih vrlo bogatih razgovora o Franjinom obraćenju i njegovoj sličnosti s Kristom, te molimo da zajedno s njom i njezinim sestrama kroz Franju dođemo do Krista.