Saturday, April 27, 2024
Djelatnosti

SESTRE U KRŠKOM DOBILE PRIZNANJE Z SVOJU 50-GODIŠNJU PRISUTNOST U OVOM GRADU

Naša opština Krško slavi 15. juna svoj dan. Svake godine tim povodom podjeljuje  priznanja i pohvale.

Ove godine je opština podijelila posebno priznanje i našoj zajednici povodom 50 – godišnjice našeg boravka u Krškom, na Resi.  Na prijedlog našeg susjeda i člana odbora, g. Ivana Učanjška, koji je predstavio djelovanje sestara i njihov značaj u 50 godina, priznanje je podijelila predsjednica  Vijeća grada Krško mag. Nataša Šerbec.

Tom prigodom je i u medijima predstavljena naša zajednica sestara Franjevki Bezgrešnog Začeća, kao i dolazak prvih sestara na Resu, a to su bile  s.  Benjamina Ašič, sestra  poznatog patra  iz Stične, Simona Ašiča,  i s. Bernardeta Pečnik. Kasnije su se iz Crne Gore, gdje su sve do odlaska u penziju, radile po bolnicama, vratile i druge sestre Slovenke, a iza njih i sestre Albanke i Hrvatice, tako da smo i dandanas višenacionalna zajednica. Nastojimo ljudima svjedočiti, da nas je Gospodin odabrao za širenje njegove ljubavi u svijetu, da po nama On djeluje kao Onaj, koji voli sve ljude, a posebno one najbijenije na rubu društva. Sestre su tokom 50 godina radile oko bolesnika, hodale po kućama i pomogle im, također su njegovale i čuvale djecu, radile u katehezi i pomogle svugdje gdje su bile potrebne. Sada su sve već u godinama, pa samo još s. Emanuela aktivno radi u zdravstvu, od hospica do različitih evropskih projekata, a s. Maristela   aktivno se uključuje u rad župske zajednice. Sestre također sudjeluju u zajednici Vjera i svjetlo, koja radi sa invalidnom djecom i pomaže njihovim roditeljima.

Željele smo ovu zlatnu godišnjicu posebno lijepo proslaviti, sa zahvalnošću i   mladim sestrama iz Albanije  i Kosova, ali – korona virus nas je onemogućila!

Zato neka bude ova mala pohvala i priznanje naša zahvala Gospodinu, koji nas je pratio tokom ovih 50 godina… A sestre, kad se jednom opet otvore putevi – dobrodošle kod nas u Krškom!