Sunday, April 28, 2024
Djelatnosti

Zajednice sestara i kongregacije širom svijeta reagiraju na pandemiju Covid -19

Spremnost je riječ koju mi Sestre franjevke Bezgrešnog začeća često koristimo. U središtu je naše misije – biti spremne, pa čak je i geslo naše Utemeljiteljice: “Biti spremne za sve što nas Crkva treba”, služiti, prenoseći prisutnost Isusa, milosrdnog i iscjelitelja. Služba naših sestara koje rade kao medicinske sestre već odavno donosi iscjeliteljsku nazočnost onima kojima je potrebna. Čak i u ovo vrijeme pandemije, naše sestre služe u bolnicama, staračkim domovima i klinikama na raznim mjestima u kojima živimo i radimo.

* U Cetinjskoj zajednici, Bogu hvala, imale smo priliku za Sv. Misu svaki dan i za to je zaista bila posebna milost. Sestre koje rade u bolnici nastavile su svoj posao s puno predanosti i dodatne skrbi, a s. Serafina i s. Vera Paluca su se angažirale u šivanju maski, tako da barem malo doprinose zaustavljanju širenja pandemije.

* Dobrotska zajednica, tj. sestre ove zajednice dodale su svaki dan jedan dodatni molitveni trenutak za prestanak pandemije. Sestre koje rade u bolnici su isto tako nastavile svoj rad. Nisu imali mogućnost sudjelovati na svetoj misi, ali su je pratili online.

 

* Sestre u Nikšiću bile su ujedinjene u zajedničkoj molitvi, zajedno su izvršavale obveze zajednice. Iako su Svetu misu mogle imati svaki dan, ipak su se prilagodile mogućnosti župnika.

* U zajednici u Petrovcu, sestre su nastavile svoju misiju pružanja njege starijim osobama u domu s dodatnom pažnjom i pridržavanjem uputa Ministarstva zdravlja. Za Svetu misu sestre su se prilagodile mogućim uvjetima, prateći je na TV-u.

* Sestre u Baru, Tuzi i Podgorici – Konik zaustavile su sve pastoralne i odgojne aktivnosti poštujući zahtjev natpastira njihove nadbiskupije. One su svaki dan mogle imati Svetu misu.

* Sestre u Podgorici – Kruševac, nastavile su raditi u bolnici i za vrijeme pandemije, te im pritekle u pomoć svim pacijentima i onima koji su zatražili njihovu pomoć. Imale su priliku Svete mise svaki dan.

* Sestre u Krškom i Zagrebu koje rade kao medicinske sestre, nastavile su svoj posao i za vrijeme pandemije, također su se više angažirale na molitvi i zajedničkom životu.

 

 

* Sestre po župama na Kosovu prekinule su sve pastoralne i obrazovne aktivnosti sve dok državne i crkvene institucije nisu dopustile ponovno sudjelovanje vjernika u misi. Sestre su bile spremne, bliske ljudima, kontaktirajući sve one koji su bili u potrebi, koji su se preporučili u molitvi. S. Lumnije je tijekom cijele pandemije nastavila raditi u ambulanti kako bi pomogla svima koji su tražili pomoć od nje. S. Aferdita je isto tako nastavila s poučavanjem djece online prema zahtjevu Ministarstva obrazovanja, pružajući učenicima priliku za obrazovanje i odgoj, čak i u ovom trenutku samoizolacije.

* Sestre u Đakovici prekinule su vrtić, ali bile su u stalnom kontaktu s roditeljima djece, nudeći im brigu i blizinu. Tijekom tog vremena poduzele su radove u restauraciji, uređenju i dizajnu vrtića i igrališta u dvorištu.

* Sestre u misijama (Detroit, Aarau, Sttutgart, Köln, Colombella) također su prekinule sve svoje pastoralne i odgojne aktivnosti prema uputama zemalja u kojima služe, pridruživši se svima nama u dubljoj molitvi.

Tako su sestre u cijeloj provinciji produžile vrijeme klanjanja (molitve), osobnog i zajedničkog, kako one po zajednicama tako i one koje djeluju po župama. Imale smo više vremena jedna za drugu, više vremena za naš duhovni rast.

Lijepoj inicijativi Albanskog Radijo Marija za molitvu Svete krunice, na molbu pape Franje da za prestanak pandemije Covid – 19, svake večeri su se pridružile i mnoge naše sestre iz raznih zajednica i župa, zajedno s apostolskim nuncijem u Albaniji, mons. John Brown, biskupima iz Albanije, Barskim nadbiskupom, mons Rrok Gjonlleshaj i Kosovskim biskupom, mons. Dodë Gjergji. Bilo je čudo sjedinjenje pastira sa svim vjernicima, svuda u svijetu, u zajedničkoj molitvi.

Zahvaljujemo Bogu što smo se kroz ovo vrijeme trudile, a i nadalje trudimo i dobro se nosimo s pandemijom Covid 19, ali je naša glavna odgovornost moliti za one koji su pogođeni ovim virusom. Molimo da nam Bog podari hrabrost i mudrost kako bi što prije prešli ovu krizu. Molimo i za liječnike i medicinske sestre, za njihovo dobro zdravlje.

Stoga, budimo nositelji nade za djecu, za njihove roditelje i imajmo na umu da smo svi uronjeni u ovoj situaciji. To će nam pomoći da vidimo drugačije: naše razmišljanje, naše odnose, preispitivanje naših vrjednota i kako svi postajemo novo stvaranje. Kad se upitamo koja je naša uloga u ovom trenutku? Vjerujemo da smo nositelji nade.