Sunday, April 28, 2024
Djelatnosti

"Ne dopustite da jedan loš dan učini da se osjećate kao da imate loš život!"

Jedna mudra izreka kaže:

“Ne dopustite da jedan loš dan učini da se osjećate kao da imate loš život!”

Zapravo, ove je godine bilo puno dana kad nismo razumjeli što se točno događa, ali svako ima svoje izazove i Bog ne dopušta teže križeve nego što ih možemo nositi.

Dakle, i mi, sestre u Albaniji, proživjele smo ovo vrijeme pandemije, hvala Bogu bez zdravstvenih problema i uz odgovarajuće obveze prema zahtjevima vremena.

U zajednici u Lezhë Sveta misa gotovo nikada nije izostala i to je bila naša snaga da se uključimo u nove metode koje su nam bile ponuđene.

Nastava u našoj školi nastavljena je putem interneta do 29. svibnja 2020. prema odlukama Ministarstva obrazovanja. Sudjelovali smo u online treninzima, prihvaćajući nove metode koje se od nas mogu zahtijevati. U lipnju smo ponovno otvorili vrtić sljedeći pravila protokola zdravstva, u školi smo popunili odgovarajuću dokumentaciju i dovršili dijeljenje svjedodžbi učenicima. Vrtić nastavlja svoj rad, a ako uvjeti dopuštaju, nastavit ćemo do srpnja.

 I u Kallmetu su sestre imale prilike za Svetu misu svaki dan i nastavile su s poučavanjem djece online.

U Skadarskoj zajednici sestre nisu imale priliku za Svetu misu svaki dan, jer je ovaj grad više pogodila pandemija, a ograničenja su bila veća.

U Hot i Ri sestre su svakodnevno imale Svetu misu, ali su zatvorile vrtić kao i cijela država.

U Nuncijaturi su kroz ovo vrijeme bile tri sestre jer se s. Hana nalazila tamo zbog nekih obaveza i u međuvremenu se sve zatvorilo. Za to vrijeme sestre su pokrile sve usluge tamo jer su radnici bili odsutni.

Kao i uvijek sve i svaka situacija ima svoje prednosti i nedostatke. Istina je da smo svi bili suočeni s iznenadnom i nerazumljivom situacijom, ali u ovom vremenu izolacije imali smo priliku duboko razmisliti o postojanju našeg bića. Posvetili smo više vremena za molitvu, čitanje, razmišljanje, razlučivanje, … .i zašto ne, i za promjenu.

Ono što znamo je da niti jedna dlaka ne ispada bez dozvole Nebeskog Oca i to nam daje nadu. Zato se nadamo i vjerujemo u Boga da smo na kraju ove situacije i da će se život nastaviti onako kako je najbolje za čovjeka!