Saturday, April 27, 2024
Djelatnosti

"Kapitul otvorenih vrata"

“Prispodoba o pšenici i kukolju”   Mt 13, 24-43

Lezha, 10. April, 2021.

Voditelj P. Gazmend Tinaj, OFM.

U subotu, 10. travnja 2021. godine, iako smo još uvijek u stanju pandemije, imali smo sreću sastati se u zajednici sestara u Lezh kako bismo održali “Kapitul otvorenih vrata”, kako je to već tradicija da se održi svake godine, osim prošle godine kada smo bili u potpunoj izolaciji od virusa Covid-19.

Sastanku je prisustvovalo oko 60 sestara, gotovo polovica provincije. Bilo je pravo zadovoljstvo zbog ovog susreta sestara iz različitih zajednica i župa triju zemalja: Crne Gore, Kosova i Albanije.

Predavanje je održao p. Gazmend Tinaj, koji je studirao u Svetoj zemlji i dobro poznaje mjesta i okolnosti u kojima su napisana Evanđelja. Za ovaj dan p. Gazmend je odabrao prispodobu o pšenici i kukolju iz evanđelja po Mateju. Rekao je da je Matejevo evanđelje napisano oko 50-60. godine u Antiohiji Sirijskoj koja je imala vrlo veliku kršćansku zajednicu sastavljenu uglavnom od Židova koji su vjerovali u Krista. Isus je došao započeti jedan novi svijet, ali je stari svijet i dalje bio prisutan. Tako je i sa svakim od nas. U početku smo svi imali veliku revnost i željeli smo postati sveti. Što se onda događa? Vidimo da smo ljudi sa svim svojim nedostacima, počinjemo griješiti, naš se brod počinje puniti vodom. Stari svijet je uvijek prisutan. Početna vatra je izblijedjela i mnogi su se aspekti poganskog života ponovno pojavili.

Božje polje je čudo. Polje je Crkva, to je zajednica, to smo mi. Bog je u nas stavio lijepo sjeme. Neprijatelj sije kukolj dok spavaju … Na polju duhovnosti i morala nikad se ne smije spavati. Ostani budan. Dakle, zlo ulazi kad je zajednica pospana. Naš je ljudski instinkt taj koji je zasadio kukolj. U našim životima ima i pšenice. Ponekad u svom životu vidimo previše kukolja. Ali ne brinite. Sve će se očistiti u jedinoj vatri koju je Bog zapalio, a to je ljubav. Dakle, suditi znači ljubiti. Vi kao slika Božja stići ćete čisti, pročišćeni u ognju ljubavi.

To su bile neke od riječi koje nam je p. Gazmendi srdačno i bratski uputio.

Nakon kratke pauze, sestre su u malim skupinama diskutirale o toj temi da bi potom nastavile sa sv. misom u crkvi fratara u Lezh. Nakon mise bio je zajednički ručak koji su sestre iz zajednice u Lezh pripremile s velikom pažnjom i ljubavlju.

U popodnevnim satima plenum je održan u nazočnosti p. Gazmenda kojemu se s. Lidija u ime sestara zahvalila što je pristao voditi nas na ovaj poseban dan. S. Lidia se također zahvalila svim sestrama sudionicama i preporučila ih da mole za potrebe provincije sjećajući se da se približavamo Provincijskom kapitulu koji će se održati sljedeće godine.

Zadovoljne susretom ovog lijepog dana, sestre su se razišle svaka prema vlastitoj dužnosti.