Friday, May 3, 2024
Djelatnosti

"U poslanju, biti što bliže Bogu da bismo bili što bliže ljudima"

Skadar, 29. studenog i Velež, 30. studenog 2019. godine

Voditelj seminara: don Arjan Dodaj CdM, generalni vikar nadbiskupije Tirana-Drač

Dana 29. studenog 2019. godine u zajednici sestara u Skadru održan je Seminar za sestre koje služe u Crnoj Gori i Albaniji, a sljedećeg dana, 30. studenog, održan je u Velež za sestre koje su služe na Kosovu.

Seminare je vodio don Arjan Dodaj CdM, koji je zahvalio provincijalku na pozivu na održanje ovih konferencija. Davno prije su se odredili ovi praznični dani kao prikladni za seminare, iskorištavajući državne blagdane kako bi sestrama omogućile sudjelovanje. Ali ti su dani ustvari bili zaista tužni zbog posljedica potresa koji je prije tri dana pogodio Albaniju i situacija se i dalje pogoršava. Imali smo još više razloga da se okupimo i molimo kako za ljude koji su umrli pod ruševinama, tako i za njihove obitelji i za cijeli ožalošćeni narod.

S tim osjećajem boli, don Arjan je započeo seminar pozivajući nas da se snažno molimo s uvjerenjem da „molitva ima moć prekida ratova i zaustavljanja fenomena prirode“.

Govoreći o poslanju osvrnuo se na riječi Benedikta XV. kada je rekao: “Prvo iskustvo poslanja trebamo ostvariti u susretu s Gospodinom kako bismo ga znali prenijeti našoj braći”, dok nas danas papa Franjo poziva da budemo “u stanju trajnog poslanja“. Iz tog razloga moramo sve više sužavati udaljenost između nas i Boga. Misionar, poslanik koji se stavlja u ruke Božje, sve je otvoreniji, osjetljiviji i predaniji svome bližnjemu. Evangelizacija nas tjera da budemo svjedoci radosti evanđelja, radosti biti kršćaninom – s Kristom. Da bismo razvili dobro poslanje, trebamo moliti i postiti. Molitva je nužna. Isus se u ključnim trenucima molio i postio za svoje sljedeće djelovanje. Potreban nam je novi autentični život u Duhu evanđelja i vjeran Crkvi i osobnom pozivu. To samo obnavlja vjeru i evangelizacijsku sposobnost.

Naše poslanje je, dakle, održavati živom vatru a ne sačuvati milost, kako kaže papa Franjo, kako bi sve generacije našeg vremena, uz pomoć Duha Svetoga, mogle zapaliti plamen te Ljubavi koja je animirala naše pretke do svjedočanstva proglašenih mučenika.

Ovo su bili samo neki od citata predavanja koje je trajalo oko 90 minuta.

Nakon kratkog odmora održan je sat klanjanja Presvetom sakramentu u kapeli, a sveta se krunica molila za stradanja prouzrokovana od potresa ovih dana.

Ubrzo nakon toga slavljena je Sveta misa.