Saturday, April 27, 2024
Djelatnosti

Obrana doktorske disertacije

Dana 16. veljače 2021. Godine u 16:00 sati, nakon što je predala tezu pod naslovom: „Doprinos Stefana De Fiorea u suvremenoj mariologiji. Neke kvalifikacijske točke “, s. Dila Shtjefni obranila je doktorat u teologiji na Papinskom sveučilištu u Lateranu rezultatom “Summa cum Laude“. Poradi ograničenja zbog pandemije, ovaj se događaj nije mogao održati u prisutnosti drugih, iako bi mnogi željeli da sudjeluju, nego na daljinu, telematski i samo s. Dila s komisijom.

Na pitanje zašto je odabrala ovu temu, s. Dila je rekla: „Prvi razlog koji me motivirao za ovo istraživanje bilo je upravo istinsko znanje o Majci Božjoj i njezina uloga u povijesti spasenja počevši od izvora, ali i za razjašnjenje nekih ideja o Marijinom štovanju kako u liturgiji tako i u narodnoj pobožnosti, kako bi se izbjegla opasnost njenog štovanja u pretjeranim ili čak praznovjernim oblicima, ali da je štujemo slijedeć biblijsko učenje i učenje Crkvenog magisterija.

Drugi motiv je pripadanje Kongregaciji Sestara franjevki Bezgrješnog začeća. Ova nas pripadnost potiče da naučimo i oponašamo Marijine kreposti i vjeru kako bismo što bolje živjele vjeru i poziv u posvećenom životu, da upoznamo kako je živjela svoju vjeru u Boga i kako je savršeno ostvarila ono zbog čega ju je Bog pozvao. Ako sve to učimo moguće je ojačati osobnu vjeru i nastaviti put svetosti koji je konkretno zalaganje”.

Tada je s. Dila, zadovoljna što je mogla uspješno završiti ovaj višegodišnji studij, dodala: “Poslije svega ovoga ne preostaje mi ništa drugo nego da neizmjerno zahvalim Bogu za sve njegove darovane milosti i blagoslov tijekom ovog studija i produbljenja njegovog otajstva otkrivenog u osobi Isusa Krista koja je došla na svijet uzimajući tijelo od Marije, njegove Majke. Od srca zahvaljujem i sestru Lidiju Kqira, provincijsku predstojnicu i njezino vijeće, koja mi je pružila priliku da kroz ovaj studij produbim intelektualno i duhovno svoju vjeru i svoj poziv. Neka sve bude na najveću slavu Božju i na korist svete Crkve!

Pridružujemo se radosti s. Dile i čestitamo joj jer je nakon nekoliko godina napornog rada i odricanja mogla uspješno dovršiti mukotrpni, ali istodobno i zadovoljavajući studij u istraživanju Božjeg otajstva koje nam je dano po Djevici Mariji.

Neka blažena djevica Marija prati i dalje s. Dilu da ono što je stekla najprije zrači u njenom životu za njezino spasenje, a zatim da to podijeli sa svojom braćom i sestrama koji su u potrazi za znanjem, u potrazi za Istinom.

ČESTITAMO Sr. Dila!